||

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi – tajemniczy skarb lasu, który coraz częściej gości na naszych talerzach. Choć niepozorny, skrywa w sobie ogromne bogactwo właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Jego nazwa wzięła się od… niedźwiedzi, które podobno po przebudzeniu ze snu zimowego zjadają go, by oczyścić organizm…

Czosnek niedźwiedzi – tajemniczy skarb lasu, który coraz częściej gości na naszych talerzach. Choć niepozorny, skrywa w sobie ogromne bogactwo właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Jego nazwa wzięła się od… niedźwiedzi, które podobno po przebudzeniu ze snu zimowego zjadają go, by oczyścić organizm i odzyskać siły.

Rośnie dziko w cienistych, wilgotnych lasach liściastych niemal całej Europy, także w Polsce – zwłaszcza w Sudetach i Karpatach. Wiosną tworzy zielone dywany, które kuszą zapachem czosnku. Ale uwaga – łatwo go pomylić z trującymi roślinami, jak konwalia czy zimowit!

Jego liście mają łagodniejszy smak niż czosnek pospolity, ale działają równie silnie. Oczyszczają krew, obniżają ciśnienie, wspierają serce, trawienie i odporność. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – to naturalny antybiotyk

Dziś czosnek niedźwiedzi zyskuje miano „zielonego złota” kuchni i ziołolecznictwa. I słusznie – bo w tej niepozornej roślinie drzemie prawdziwa moc natury.